poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ryżowy chlebek migdałowo-jaglany z kokosem







Składniki:
100g zmielonych migdałów
130g mąki jaglanej
50g mąki ryżowej
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka miodu lipowego
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
130 ml ciepłej wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Składniki suche zmieszać, dolać olej, wodę, miód i do pieca na 40 min w 170 stopniach. Chlebek w takiej wersji, na której mi zależało jest bardzo kruchy. Można dodać jajka i ewentualnie więcej oleju. Dobry byłby olej kokosowy, ale akurat takiego nie miałam, więc użyłam winogronowego. Jeśli chodzi o jajka to pewnie najlepiej ubić osobno żółtka zmieszać z resztą ciasta, a na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Poleca się odstawić ciasto na min 2 godziny. Ja, zawsze walcząca z czasem po godzinie wstawiłam je już do nagrzanego piekarnika. Piekę zawsze w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz