Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Ryżowy chlebek migdałowo-jaglany z kokosem
Składniki:
100g zmielonych migdałów
130g mąki jaglanej
50g mąki ryżowej
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka miodu lipowego
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki cukru trzcinowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
130 ml ciepłej wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Składniki suche zmieszać, dolać olej, wodę, miód i do pieca na 40 min w 170 stopniach. Chlebek w takiej wersji, na której mi zależało jest bardzo kruchy. Można dodać jajka i ewentualnie więcej oleju. Dobry byłby olej kokosowy, ale akurat takiego nie miałam, więc użyłam winogronowego. Jeśli chodzi o jajka to pewnie najlepiej ubić osobno żółtka zmieszać z resztą ciasta, a na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Poleca się odstawić ciasto na min 2 godziny. Ja, zawsze walcząca z czasem po godzinie wstawiłam je już do nagrzanego piekarnika. Piekę zawsze w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz