wtorek, 3 lutego 2015

Aromatyczny krem warzywny z mlekiem kokosowym i kolendrą



Składniki:
1 opakowanie mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchew) oczywiście mogą też być świeże.
200 ml mleka kokosowego
sól himalajska
5 ziarenek czarnego pieprzu
świeża pietruszka
świeża kolendra
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
liść laurowy
ziele angielskie
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy


Przygotowanie:
Warzywa zalać wodą, tak aby były nią przykryte. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, dużą szczyptę soli oraz 5 ziarenek czarnego pieprzu. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, ale nie powinny się rozgotować, ok 25 minut.
Odcedzamy połowę wody od ugotowanych warzyw, wyławiamy ziele, liść i pieprz, ale pamiętamy aby odlanego wywaru nie wyrzucać, bo może nam się przydać do rozcieńczania kremu. Całość rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Ponownie wstawiamy na ogień, dolewamy mleko kokosowe i pozostałe przyprawy i posiekane zioła oraz starty imbir. Tak gotujemy na małym ogniu ok 25 minut, aby mleko zagęściło nam naszą aromatyczną zupę. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu krem zamieszać. Jeśli waszym zdaniem zupa zrobi się zbyt gęsta dolejcie trochę odlanego wcześniej wywaru z warzyw. Smacznego dnia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz