Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
sobota, 18 stycznia 2014
Udka kurze w majonezie pod roladą ustrzycką i żurawiną
Z pewnością takie danie do najlżejszych nie należy, ale do najsmaczniejszych na pewno. Uwielbiam smak wędzonego sera w połączeniu z gorzkawą słodyczą żurawiny. Tak samo zresztą drób świetnie w moim odczuciu komponuje się z owocami.
Składniki:
Mięso z 8 udek kurzych (obrane z kości)
łyżka majonezu
pieprz
szczypta curry
8 plastrów rolady ustrzyckiej
konfitura z żurawiny
Przygotowanie:
Rolady z udek włożyć do żaroodpornego naczynia, dokładnie obłożyć z wierzchu majonezem. Posypać pieprzem i curry. Piec w piekarniku aż się zarumienią, puszczą soki i zmiękną. Następnie obłożyć plastrami sera i zapiekać bez przykrycia ok 5 min. Gotowe. Na jeszcze ciepły ser nałożyć trochę konfitury, zacznie spływać po bokach roladki, a ślinka sama napłynie do ust. Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz