Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
poniedziałek, 2 lutego 2015
Bezglutenowy chleb dyniowo- kokosowy z siemieniem
Składniki:
1/2 szklanki mąki kokosowej (lub zmielone wiórki kokosowe)
1 szklanka mąki z pestek dyni ( zmielone pestki dyni)
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka wody
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego gorącą wodą aby zrobił się kleik
Opcjonalnie można dodać kilka zmielonych migdałów, dwa zmielone orzechy brazylijskie, 2 łyżeczki czarnuszki albo zioła do smaku, wedle uznania.
Przygotowanie:
Wiórki kokosa, pestki dyni zmielić, jeśli dodajemy orzechy to je również, na mączkę. Siemię zalać wodą i odstawić, Jajka roztrzepać widelcem, dodać suche składniki, dolać wody, łyżkę płynnego oleju kokosowego oraz kleik z siemienia. Całość dokładnie wymieszać, tak aby masa miała konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Przełożyć do formy chlebowej wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach w termoobiegu ok 35 min, do suchego patyczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz