poniedziałek, 2 lutego 2015

Bezglutenowy chleb dyniowo- kokosowy z siemieniem



Składniki:
1/2 szklanki mąki kokosowej (lub zmielone wiórki kokosowe)
1 szklanka mąki z pestek dyni ( zmielone pestki dyni)
2 jajka
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka wody
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego gorącą wodą aby zrobił się kleik

Opcjonalnie można dodać kilka zmielonych migdałów, dwa zmielone orzechy brazylijskie, 2 łyżeczki czarnuszki albo zioła do smaku, wedle uznania.

Przygotowanie:
Wiórki kokosa, pestki dyni zmielić, jeśli dodajemy orzechy to je również, na mączkę. Siemię zalać wodą i odstawić, Jajka roztrzepać widelcem, dodać suche składniki, dolać wody, łyżkę płynnego oleju kokosowego oraz kleik z siemienia. Całość dokładnie wymieszać, tak aby masa miała konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Przełożyć do formy chlebowej wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach w termoobiegu ok 35 min, do suchego patyczka.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz