środa, 5 lutego 2014

Pierzynkowa tarta owocowa na gryczanym spodzie








Składniki:
Na spód i kruszonkę:
250 g margaryny do pieczenia
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki jaglanej

Dodatkowo:
3 białka
1 łyżka brązowego cukru

Owocowe nadzienie:
mrożone maliny i aronie

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, margaryną i żółtkami. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Foremkę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem spód i boki. Samo ciasto delikatnie podpiec w piekarniku przez ok 10 minut w 180 stopniach. Chwilę odczekać aż ciasto delikatnie ostygnie. W tym czasie ubić białka, które oddzieliliśmy wcześniej od żółtek z 1 łyżką brązowego cukru na sztywną pianę.  Na podpieczony spód przełożyć zamrożone owoce (musi być ich tyle, żeby solidnie pokryły cały spód) i przykryć grubą warstwą ubitej pierzyny z białek. Pozostałą część ciasta wyłożyć jako kruszonkę na ubite białko. Całość piec przez następne 30 minut. Najlepiej wcinać póki ciepłe. Pycha.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz