poniedziałek, 13 stycznia 2014

Chlebek gryczano-ryżowy






Składniki:
Drożdże instant 7g
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 szklanki mąki gryczanej
2 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
30 g masła
1 łyżka oliwy
 wody - do uzyskania konsystencji delikatnie klejącego się ciasta drożdżowego

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zmieszałam suche składniki. Następnie dolałam rozpuszczone masło, ciepłe mleko, roztrzepne jajko (trochę białka przełożyłam do osobnej miseczki, do wysmarowania chleba) oraz oliwę. Całość delikatnie wymieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
Uformowałam mały chlebek i włożyłam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Piekłam w 180 st. w termoobiegu przez ok 30 min. Na kolejne 7 min zmniejszyłam temperaturę do ok 130 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz