Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Chlebek gryczano-ryżowy
Składniki:
Drożdże instant 7g
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 szklanki mąki gryczanej
2 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki ciepłego mleka
30 g masła
1 łyżka oliwy
wody - do uzyskania konsystencji delikatnie klejącego się ciasta drożdżowego
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zmieszałam suche składniki. Następnie dolałam rozpuszczone masło, ciepłe mleko, roztrzepne jajko (trochę białka przełożyłam do osobnej miseczki, do wysmarowania chleba) oraz oliwę. Całość delikatnie wymieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
Uformowałam mały chlebek i włożyłam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Piekłam w 180 st. w termoobiegu przez ok 30 min. Na kolejne 7 min zmniejszyłam temperaturę do ok 130 st.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz