piątek, 1 maja 2015

Ciasteczka kruche z powidłami lub bez ;)










Składniki:
250 g masła
3 żółtka
1 szklanka mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki ryżowej
syrop z agawy lub cukier trzcinowy, ja dałam 2 łyżki syropu, ale dosładzamy zgodnie z własnym zapotrzebowaniem

Jest to typowe ciasto kruche jak np. na spód tarty. Wszystkie składniki należy dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok 1 cm placek, małym kubeczkiem wycinamy koła, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem, warto po 12 minutach zajrzeć i w razie zarumienienia wyłączyć już piekarnik. Ciasteczka można przełożyć dowolną konfiturą, ja skorzystałam z domowych powideł. Pycha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz