piątek, 1 maja 2015

Migdałowo- kokosowe kruche ciasteczka z siemieniem



Składniki:
100 g zmielonych migdałów, 
100g wiórków kokosowych, 
50 g mąki gryczanej, 
50 g mąki kukurydzianej, 
1 łyżka skrobi kukurydzianej, 
1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
1 łyżka siemienia lnianego ( zalanego gorącą wodą żeby zmiękł i zrobił się kleik), 
50 g cukru trzcinowego, ale ja dałam trochę mniej, spróbujcie najwyżej dodacie mniej lub więcej, można też miód albo syrop z agawy albo klonowy)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 
1 łyżka masła, ale można  pominąć masło i dać np trochę mleka kokosowego albo jakiegoś oleju np rzepakowy, ale masło zawsze daje taki delikatniejszy smak, więc ja tym razem trochę mniej zdrowo z masłem

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść najlepiej ręką, uformować ciasteczka i piec w 180 st aż się delikatnie zarumienią, jakieś 20 min.  Jak lubicie można tez dodać żurawinę, rodzynki albo daktyle suszone, słonecznik itp. Smacznego :)

P.S. Jeżeli ktoś zupełnie chce zrezygnować z cukru, można zblendować kilka daktyli i w ten sposób osłodzić ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz