Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
piątek, 1 maja 2015
Migdałowo- kokosowe kruche ciasteczka z siemieniem
Składniki:
100 g zmielonych migdałów,
100g wiórków kokosowych,
50 g mąki gryczanej,
50 g mąki kukurydzianej,
1 łyżka skrobi kukurydzianej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka siemienia lnianego ( zalanego gorącą wodą żeby zmiękł i zrobił się kleik),
50 g cukru trzcinowego, ale ja dałam trochę mniej, spróbujcie najwyżej dodacie mniej lub więcej, można też miód albo syrop z agawy albo klonowy)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżka masła, ale można pominąć masło i dać np trochę mleka kokosowego albo jakiegoś oleju np rzepakowy, ale masło zawsze daje taki delikatniejszy smak, więc ja tym razem trochę mniej zdrowo z masłem
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść najlepiej ręką, uformować ciasteczka i piec w 180 st aż się delikatnie zarumienią, jakieś 20 min. Jak lubicie można tez dodać żurawinę, rodzynki albo daktyle suszone, słonecznik itp. Smacznego :)
P.S. Jeżeli ktoś zupełnie chce zrezygnować z cukru, można zblendować kilka daktyli i w ten sposób osłodzić ciasto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz