Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jajek3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki mąki bezglutenowej (uniwersalny mix do wypieków)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wmieszać
do ciasta. Tortownicę wysmarować oliwą. Przelać ciasto i piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut. Po ostudzeniu oddzielić nożykiem boki i dno od tortownicy.
Składniki na krem:
1 puszka brzoskwiń (2 brzoskwinie zostaw do dekoracji)
1 łyżka cukru pudru3 łyżki żelatyny
3 łyżki wody
300 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
dodatkowo:
duża garść suszonej żurawiny
syrop brzoskwiniowy do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie kremu:
Brzoskwinie odcedź i zmiksuj na gładki mus. Żelatynę zalej wodą i odstaw. Brzoskwinie podgrzej w garnku i dolej żelatynę mieszając aż się rozpuści. Ostudź mus brzoskwiniowy, a następnie zabierz się za ubijanie śmietany. Zimną kremówkę ubij na sztywną masę z 1 łyżką cukru pudru, na sam koniec dodaj serek mascarpone oraz tężejący już mus owocowy. Całość dokładnie zmieszaj. Jeśli krem nadal będzie zbyt rzadki, aby przełożyć nim biszkopt włóż go na około 30 minut do lodówki.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa płaty równej grubości. Wewnętrzną część każdego z nich delikatnie polej sokiem brzoskwiniowym. Następnie dolny biszkopt pokryj połową kremu brzoskwiniowego i obsyp go suszoną żurawiną. Nałóż kolejną warstwę ciasta i znów pokryj ją pozostałym kremem. Udekoruj z wierzchu brzoskwiniami oraz posyp suszoną żurawiną. Ja dodatkowo posypałam tort startym orzechem brazylijskim. Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz