Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
środa, 12 marca 2014
Ciasto gryczane z jabłkami
Składniki:
3 jajka
1,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
3 kwaśne jabłka
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem. Następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dokładnie wymieszać. 2,5 jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Pozostałą połowę zostawić do dekoracji. Dolać oliwę do ciasta oraz dorzucić jabłka. Wymieszać wszystkie składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i udekorować połową jabłka skrojoną w półksiężyce. Piec ok 30 min w 170 stopniach w termoobiegu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz