środa, 12 marca 2014

Ciasto gryczane z jabłkami






Składniki:
3 jajka
1,5 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki brązowego cukru
3 kwaśne jabłka
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem. Następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dokładnie wymieszać. 2,5 jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Pozostałą połowę zostawić do dekoracji. Dolać oliwę do ciasta oraz dorzucić jabłka. Wymieszać wszystkie składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i udekorować połową jabłka skrojoną w półksiężyce. Piec ok 30 min w 170 stopniach w termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz