wtorek, 11 marca 2014

Muffiny sernikowe z czekoladą i owocami








Składniki:
4 jajka
1 kg sera twarogowego do serników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki kakao
4 łyżki kaszki kukurydzianej (polenta)
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki brązowego cukru

dodatkowo:
nutella lub miodelka
suszona żurawina
mrożone jagody

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać polentę z proszkiem do pieczenia. Zmieszać i dodać twaróg z sokiem cytrynowym. Na koniec wmieszać kakao i całość bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok 40 min w 180 stopniach. W trakcie pieczenia ciasto bardzo urośnie, ale jak to zwykle z sernikiem bywa prawdopodobieństwo, że się zapadnie jest OGROMNE. Dziury są jednak po to, by je wypełniać. Zatem, powstały dołek szczelnie zaklejamy czekoladą i obsypujemy owocami. Palce lizać :)

Widoczny na pierwszych zdjęciach miś był niespodzianką dla syna, jak się domyślacie zrobił większe wrażenie od babeczek ;) Ciasto jest takie samo, z jedną różnicą, kakaowe są jedynie łapki :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz