Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
wtorek, 11 marca 2014
Muffiny sernikowe z czekoladą i owocami
Składniki:
4 jajka
1 kg sera twarogowego do serników
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 płaskie łyżki kakao
4 łyżki kaszki kukurydzianej (polenta)
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki brązowego cukru
dodatkowo:
nutella lub miodelka
suszona żurawina
mrożone jagody
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać polentę z proszkiem do pieczenia. Zmieszać i dodać twaróg z sokiem cytrynowym. Na koniec wmieszać kakao i całość bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do foremek i piec ok 40 min w 180 stopniach. W trakcie pieczenia ciasto bardzo urośnie, ale jak to zwykle z sernikiem bywa prawdopodobieństwo, że się zapadnie jest OGROMNE. Dziury są jednak po to, by je wypełniać. Zatem, powstały dołek szczelnie zaklejamy czekoladą i obsypujemy owocami. Palce lizać :)
Widoczny na pierwszych zdjęciach miś był niespodzianką dla syna, jak się domyślacie zrobił większe wrażenie od babeczek ;) Ciasto jest takie samo, z jedną różnicą, kakaowe są jedynie łapki :D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz