Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
poniedziałek, 17 marca 2014
Chleb gryczany z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Składniki:
500 g mąki gryczanej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek słonecznika
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka brązowego cukru
7 g drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek
W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn z drożdży, soli, cukru, łyżki ciepłej wody i łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na ok 40 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mąki, wody, oliwę, siemię i słonecznik, Ciasto chwilę ręcznie mieszać drewnianą łyżką. Znowu przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepełko. Po tym czasie przełożyć do formy i piec ok 40 min w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz