poniedziałek, 17 marca 2014

Chleb gryczany z siemieniem lnianym i słonecznikiem






Składniki:
500 g mąki gryczanej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek słonecznika
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka brązowego cukru
7 g drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek

W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn z drożdży, soli, cukru, łyżki ciepłej wody i łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić na ok 40 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mąki, wody, oliwę, siemię i słonecznik, Ciasto chwilę ręcznie mieszać drewnianą łyżką. Znowu przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepełko. Po tym czasie przełożyć do formy i piec ok 40 min w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz