Składniki na ciasto, wychodzi ok 8 sztuk:
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki oliwy
woda
1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki brązowego cukru
drożdże instant
Przygotowanie:
Drożdże zmieszaj z solą, cukrem i 2 łyżkami ciepłej wody. Odstaw w 30 min w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu dodaj mąkę, skrobię, oliwę i odpowiednią ilość wody, tak aby ciasto dało się rozwałkować. Warto mieć trochę więcej mąki, w razie gdyby podczas wyrabiana ciasto zaczęło się kleić. Ja nie rozwałkowują ciasta, tylko delikatnie ugniatam ręką. Można uformować małe kule, a je następnie rozpłaszczyć dłonią w 1 cm placek. Podpiekłam na początku samo ciasto. Posmarowałam każdą pizzerinkę oliwą i piekłam ok 10 min w 170 stopniach. Następnie przełożyłam na drugą stronę i tym razem piekłam już z obkładem. Można oczywiście dodać dowolne składniki. My zjedliśmy z kukurydzą, suszonymi pomidorami, zieloną oliwką, zapieczone mozzarellą. Pozostawić w piekarniku aż do delikatnego zarumienienia się sera. Jak do każdej pizzy również do ryżowej znakomicie pasują sosy. Ja proponuję delikatny w smaku i lekki jogurtowy sos koperkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz