Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
środa, 26 lutego 2014
Brukselka Inaczej
Składniki:
200 g mrożonej brukselki
1 duża marchew
1 duża biała cebula
pół kiełbasy jałowcowej
1 duże jabłko
biały pieprz
bezglutenowy sos sojowy
kasza gryczana niepalona
pietruszka
Przygotowanie:
Brukselkę ugotować al dente na parze. Na patelni na oleju rzepakowym podsmażyć cebulkę z marchewką, podlewać wodą żeby się przypaliły. Doprawić pieprzem oraz łyżeczką sosu sojowego. Kiełbaskę pokroić w słupki i dodać do warzyw na patelnię, delikatnie całość dusić. Dodać pokrojone w dość dużą kostkę jabłko i pozwolić mu zmięknąć, pilnować aby się nie rozpadło. Na sam koniec dodać brukselkę. Kaszę gotować w słonej wodzie aż będzie miękka, ok 20 minut. Natkę pietruszki posiekać i zmieszać z kaszą. Gotowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz