poniedziałek, 10 lutego 2014

Zółte puree ziemniaczane obok malinowej piersi drobiowej






Składniki:
6 małych ziemniaków
1 duża marchew
1 duża cebula
oliwki
świeża bazylia
1 jajko
1 pierś drobiowa
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i gotować w słonej wodzie aż zmiękną. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę zeszklić na patelni, następnie dorzucić marchew i razem dusić pod przykryciem. Doprawić pieprzem i szczyptą soli.

Pierś drobiową doprawić ziołami, delikatnie z każdej strony podsmażyć na patelni, a następnie piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu przez ok 30 min w 180 stopniach. Od czasu do czasu warto podlać wodą.

Ugotowane ziemniaki ugnieść, dodać cebulę z marchewką, pokrojone na drobno oliwki, posiekaną bazylię, 1 jajko i całość dobrze zmieszać. Najlepiej rękoma zmoczonymi w wodzie uformować małe placuszki i delikatnie na oleju rzepakowaym podsamżyć z obu stron, a następnie dopiec w piekarniku, tak aby nabrały złocistego koloru. Placki można podawać z jogurtem naturalnym, a do mięsa proponuję domową konfiturę malinową. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz