Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
czwartek, 6 lutego 2014
Romantycznie kruche serduszka gryczane
Składniki:
200 g margaryny
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki gryczanej.
Przygotowanie:
Margarynę, mąkę, żółtka i cukier zagnieść. Ciasto schować do lodówki na minimum 2 godziny. Może zostać w lodówce całą noc, a ciasteczka można upiec z samego rana.
Zimne ciasto rozwałkować, ale najlepiej małymi partiami i dzielić na ciasteczka. Można foremkami o dowolnych kształtach. Mnie z synkiem romantyzm dopadł, postanowiliśmy więc przedwalentynkowo obdarować tatusia serduchami. Oczywiście ręcznie wycinanymi. Piekły się, pod czujnym okiem małego eksperta ok. 30 minut w 180 stopniach w termoobiegu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz