Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
wtorek, 18 lutego 2014
Ziemniaki w mundurkach pod selerowo-fasolowym sosem pomidorowym
Składniki: (porcja dla 4 osób)
8 ziemniaków
1 czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 duży pomidor
1 łyżka przecieru pomidorowego
francuska salami z pistacjami (można użyć dowolnej kiełbasy, również kurczaka)
pieprz
koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach w słonej wodzie. Na patelni podsmażyć cienkie plastry czerwonej cebuli z kiełbasą. Łodygi selera naciowego pokroić w 1 cm kawałki i dorzucić do cebuli. Dusić razem ok 5 minut, po czym dodać fasolkę z puszki, drobno pokrojonego pomidora, łyżkę przecieru, doprawić pieprzem i gotować kolejne 10 minut.
Polecam podawać z dużą ilością koperku oraz łyżką jogurtu naturalnego. Ja swój talerz wzbogaciłam jogurtowym sosem malinowym. Link poniżej :)
http://czarnapoprzeczka.blogspot.com/2014/02/jogurtowy-sos-malinowo-koperkowy-z.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz