środa, 12 lutego 2014

Tarta jabłkowa pod kakaową bezą






Składniki:
Na spód:
250 g margaryny do pieczenia
3 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki jaglanej

Na bezę:
3 białka
200g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
1 płaska łyżka niesłodzonego kakao

4 jabłka
1 łyżeczka brązowego cukru
pół łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, margaryną i żółtkami. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Foremkę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem spód i boki. Samo ciasto delikatnie podpiec w piekarniku przez ok 10 minut w 180 stopniach. Chwilę odczekać aż ciasto delikatnie ostygnie. W tym czasie ubić bezę i uprażyć jabłka. Jabłka obrać i pokroić w 1 cm księżyce. Smażyć jabłka na patelni aż delikatnie zmiękną, dosypać cynamon, wymieszać, na koniec dosypać cukier i dodać sok cytrynowy i delikatnie skarmelizować jabłka. Ubijać białka aż będą sztywne. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i mieszać jeszcze chwilę. Do połowy ubitego białka dodać kakao i wymieszać. Jabłka przełożyć na podpieczony spód i obłożyć ubitym białkiem. Można warstwowo, najpierw zwykłe białko, a na wierzch kakaowe.
Całość piec przez następne 30 minut, aż beza stwardnieje. Najlepiej wcinać póki ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz