Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
wtorek, 4 lutego 2014
Chleb jaglany z kokosem, siemieniem lnianym i mączką migdałową
Składniki:
250 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej
30 g siemienia lnianego
50 g zmielonych migdałów
20 g wiórków kokosowych
400 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
3 duże łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie:
W misce mieszamy drożdże, sól i cukier. Dodajemy mąki, zmielone migdały, siemię lniane, wiórki kokosowe i ponownie mieszamy. Dolewamy ciepłej wody oraz olej. Ciasto należy dokładnie wymieszać, a następnie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyłam do wysmarowanej oliwą formy i piekłam ok 45 min w 180 stopniach w termoobiegu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz