wtorek, 4 lutego 2014

Chleb jaglany z kokosem, siemieniem lnianym i mączką migdałową









Składniki:
250 g mąki jaglanej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej
30 g siemienia lnianego
50 g zmielonych migdałów
20 g wiórków kokosowych
400 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
3 duże łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:
W misce mieszamy drożdże, sól i cukier. Dodajemy mąki, zmielone migdały, siemię lniane, wiórki kokosowe i ponownie mieszamy. Dolewamy ciepłej wody oraz olej. Ciasto należy dokładnie wymieszać, a następnie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyłam do wysmarowanej oliwą formy i piekłam ok 45 min w 180 stopniach w termoobiegu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz