środa, 5 lutego 2014

Grillowany kurczak z jabłkiem, czosnkowo-pomidorowy szpinak i chipsy ziemniaczane





Składniki:
Pierś drobiowa
3 duże ziemniaki
2 pełne garści liści szpinaku
2 ząbki czosnku
1 duży pomidor
1 jabłko
1 łyżka śmietankowego sera topionego
słodka mielona papryka
oregano
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pierś drobiową przekroić wzdłuż na dwie połowy. Do grillowania użyłam grilla elektrycznego, ale oczywiście piekarnik z funkcją grilla też będzie odpowiedni. Latem będziemy grillować w ogrodzie. Grillujemy nie dłużej niż 25 min, żeby mięso nie wyschło i było nadal soczyste. W tym samym czasie warto mieć już ziemniaki w piekarniku. Umyte i obrane kroimy na cienkie plastry, ok 4 mm i rozkładamy na papierze do pieczenie na blaszce. Ja posypałam dla smaku czerwoną słodką papryką oraz oregano. Kiedy wierzch się zarumieni przewracamy nasze ziemniaczane plastry na drugą stronę. Ziemniaki piekłam ok 30 min w 180 st.
Na patelni podsmażamy w drobne plasterki pokrojone ząbki czosnku. Kiedy nabiorą złocistego koloru dorzucamy umyte liście szpinaku i dusimy ok 10 min. Na ostatnie 2 minuty dorzucamy pokrojonego w ćwiartki pomidora, dodajemy łyżkę sera topionego, przyprawiamy solą oraz pieprzem i czekamy aż skóra z pomidorów się zroluje. Zawsze wybieram ją widelcem ze względu na dzieci. Kto nie ma z nią problemów śmiało może zachować cenne witaminy.
Na koniec wrzucamy dosłownie na 2 minuty pokrojone w ok 1cm plastry jabłko tak by zmiękło na grillu w sokach puszczonych przez kurczaka. Szybkie, lekkie i bardzo smaczne danie. Polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz