poniedziałek, 17 lutego 2014

Syrop aroniowy z delikatną nutą malinową







Do przygotowania pysznego i zdrowego syropu użyłam:
1 kg mrożonej aronii
2 garści mrożonych malin 
1/2 kg cukru
sok z połowy cytryny

Zmrożoną aronię i maliny wrzuciłam do garnka i zasypałam cukrem na całą noc. Rano gdy owoce puściły soki skropiłam je cytryną i zalałam wodą. Wystarczy jej tyle, żeby owoce były delikatnie przykryte. Gotowałam całość ok 40 min. Po tym czasie zgniotłam aronię tłuczkiem do ziemniaków. Następnie przecedziłam syrop przez pieluchę tetrową i gotowałam kolejne 10 minut już sam syrop. Z miąższu po wystygnięciu wydusiłam resztę soku. Gorący syrop przelałam do wyparzonych butelek, szczelnie zamknęłam i umieściłam je w kąpieli wodnej na ok godzinę. Butelki delikatnie ostygły, wieczka strzeliły, gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz