Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
wtorek, 18 lutego 2014
Lazurowa cukinia z pieczarką na pełnoziarnistym tagliatelle
Składniki:
1 cukinia
2 czerwone cebule
8 pieczarek
ok 200 g sera lazur
pietruszka
pieprz
makaron pełnoziarnisty tagliatelle
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku. Ja smażyłam na oleju rzepakowym. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć kolejne 10 minut, delikatnie podlać wodą, aby się nie przypaliły. Cukinię umyć, pokroić w dość dużą kostkę i dodać do duszących się w garnku pieczarek. Kiedy cukinia zacznie mięknąć dorzucić ser lazur w kawałkach. Delikatnie zamieszać i zdjąć z ognia. Ser ma się roztapiać w cieple warzyw. Obsypać dużą ilością świeżej pietruchy. Lazurowy sos gotowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajna strona Kinga, i smakowite opisy. Jestem w sobotę w Poznaniu i chętnie bym sprawdził na żywo czy to prawdziwe zdjęcia, czy też z Fotolii ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Maciej
Dzięki Maciej, z wielką chęcią bym Cię ugościła, ale akurat w sobotę jestem na północy. Przy najbliższej okazji zapraszam na wyżerę ;)
OdpowiedzUsuń