wtorek, 18 lutego 2014

Lazurowa cukinia z pieczarką na pełnoziarnistym tagliatelle





Składniki:
1 cukinia
2 czerwone cebule
8 pieczarek
ok 200 g sera lazur
pietruszka
pieprz
makaron pełnoziarnisty tagliatelle

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku. Ja smażyłam na oleju rzepakowym. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć kolejne 10 minut, delikatnie podlać wodą, aby się nie przypaliły. Cukinię umyć, pokroić w dość dużą kostkę i dodać do duszących się w garnku pieczarek. Kiedy cukinia zacznie mięknąć dorzucić ser lazur w kawałkach. Delikatnie zamieszać i zdjąć z ognia. Ser ma się roztapiać w cieple warzyw. Obsypać dużą ilością świeżej pietruchy. Lazurowy sos gotowy.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna strona Kinga, i smakowite opisy. Jestem w sobotę w Poznaniu i chętnie bym sprawdził na żywo czy to prawdziwe zdjęcia, czy też z Fotolii ;)

    Pozdrawiam,
    Maciej

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Maciej, z wielką chęcią bym Cię ugościła, ale akurat w sobotę jestem na północy. Przy najbliższej okazji zapraszam na wyżerę ;)

    OdpowiedzUsuń