czwartek, 13 lutego 2014

Kakaowe naleśniczki z siemieniem i kokosem podane z konfiturą brzoskwiniową i jeżynami












Składniki:
2 jajka
1 szklanka mieszanki mąk bezglutenowych firmy bezgluten, najlepiej takiej do naleśników
(dla glutenowców może być oczywiście dowolna mąka pszenna)
1 szklanka mąki gryczanej
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki brązowego cukru
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka oliwy z oliwek
woda

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki zmieszać ze sobą w osobnej misce.
Ubić 1 całe jajko i 1 żółtko oraz osobno 1 białko, które na sam koniec wmieszać delikatnie do ciasta. Zatem do ubitych jajek, dodać mąki z sodą, siemię, koko, cukier i kakao i całość mieszać mikserem, na koniec dolać oliwę oraz odpowiednią ilość wody, tak aby ciasto było lejące, ale nadal dość gęste. na koniec wmieszać ręcznie delikatnie ubite na sztywno białko. Aby uzyskać efekt dziurek przysmażamy naleśniki na suchej patelni tylko z jednej strony.
Dla zakochanych wersja serduszkowa, w sam raz na miły poranek, podana z dowolnymi owocami, konfiturą, bitą śmietaną, frużeliną lub co dusza zapragnie. My podajemy z jeżynami i konfiturą brzoskwiniową.
Druga propozycja podania to torcik naleśnikowy z budyniową śmietaną i polewą z jeżyn oraz malin. Miłego dnia :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz