piątek, 7 lutego 2014

Złote śnieżynki i lodowe róże









Kompozycja powstała w zasadzie głównie przez przypadek, z powodu nadmiaru ubitego białka, które użyłam do ciasta. Muszę jednak przyznać, że mnie zachwyciła, nie tylko wyglądem, ale i smakiem. W połączeniu z słodko-kwaśnym smakiem malin i aronii ich delikatność sprawdza się doskonale. Zatem wystarczy ubić białko z dodatkiem cukru na sztywną pianę i dużą łyżką wyłożyć piankowe śnieżynki dla rozłożony na blaszce papier do pieczenia. Podpiekać w piekarniku w 150 stopniach aż się zarumienią. Gotowe. Ja proponuję dwie wersję podania, z owocowym sorbetem lub delikatnie odmrożonymi całymi owocami malin i aronii.
Aby powstała dekoracyjna róża sorbetowa wystarczy zblenderowane owoce przełożyć do woreczka foliowego, związać i włożyć do zamrażalnika. Po ściągnięciu woreczka można podawać piękny lodowy kwiat. Takie to proste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz