poniedziałek, 3 lutego 2014

Kotlety mielone z indyka z suszonymi pomidorami i bazylią





Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
suszone pomidory
1 duża biała cebula
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
mielona słodka czerwona papryka
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać na drobne kawałki i delikatnie zeszklić na maśle.
Do mięsa dodać jajko, mąkę, przyprawy, pokrojone pomidory, posiekaną bazylię oraz cebulę z czosnkiem z patelni. Całość dobrze wymieszać, najlepiej ręką. Uformować kotleciki i smażyć na patelni tak, aby z obu stron się zarumieniły. Ja smażę na oleju rzepakowym.
Jako dodatek proponuję pieczone połówki ziemniaków z mozzarellą i listkami bazylii. Ziemniaki w łupinkach dobrze umyć i ugotować przed pieczeniem, ale pilnować by się nie rozgotowały. Tym razem przyprawione były mielonym kminkiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz