Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
poniedziałek, 3 lutego 2014
Kotlety mielone z indyka z suszonymi pomidorami i bazylią
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
suszone pomidory
1 duża biała cebula
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
mielona słodka czerwona papryka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać na drobne kawałki i delikatnie zeszklić na maśle.
Do mięsa dodać jajko, mąkę, przyprawy, pokrojone pomidory, posiekaną bazylię oraz cebulę z czosnkiem z patelni. Całość dobrze wymieszać, najlepiej ręką. Uformować kotleciki i smażyć na patelni tak, aby z obu stron się zarumieniły. Ja smażę na oleju rzepakowym.
Jako dodatek proponuję pieczone połówki ziemniaków z mozzarellą i listkami bazylii. Ziemniaki w łupinkach dobrze umyć i ugotować przed pieczeniem, ale pilnować by się nie rozgotowały. Tym razem przyprawione były mielonym kminkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz