100g całych migdałów - zmielonych na drobną mączkę
1 garść orzechów laskowych - zmielonych
1 łyżka wiórków kokosowych - zmielonych razem z orzechami
100 g drobnoziarnistej polenty
3 jajka
100 g masła
pół szklanki cukru
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Orzechy zmielić na drobną mączkę. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, najwygodniej mikserem i powoli dodawać zmielone orzechy. Całość dobrze wymieszać. Do polenty dodać proszek do pieczenia, zmieszać. 2 całe jajka i 1 żółtko ubić i dodać do masy orzechowej. Następnie dosypać polentę i wymieszać. 1 białko osobno ubić na sztywną pianę i odstawić. Do ciasta dodać startą skórkę cytrynową i wcisnąć sok z całej cytryny. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać ubite białko. Przełożyć ciasto do foremek i piec w piekarniku ok 40 min w 180 stopniach. Po 30 minutach warto jednak sprawdzić patyczkiem czy nie są już gotowe. W domu jeszcze długo będzie pachniało orzechową cytryną :) Pycha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz