Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
niedziela, 16 lutego 2014
Ciasto jaglane z jabłkiem
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
100 g masła
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki aromatu waniliowego
2 jabłka
Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj cynamon i esencję waniliową. Kaszę należy wcześniej dwukrotnie przepłukać zimną wodą, następnie ją zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować aż delikatnie zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło. Jajka ubij z cukrem, dodaj do nich starte jabłka oraz ugotowaną kaszę, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz ok 45min w 180 stopniach. Można podawać z lodami, bitą śmietaną, dowolnymi owocami, jednak najlepiej pasują kwaskowate. Oczywiście samo również smakuje rewelacyjnie, pyszne na ciepło. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz