niedziela, 16 lutego 2014

Ciasto jaglane z jabłkiem





Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
100 g masła
1 łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki aromatu waniliowego
2 jabłka

Przygotowanie:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj cynamon i esencję waniliową. Kaszę należy wcześniej dwukrotnie przepłukać zimną wodą, następnie ją zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować aż delikatnie zmięknie. Pod koniec gotowania dodaj masło. Jajka ubij z cukrem, dodaj do nich starte jabłka oraz ugotowaną kaszę, mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki i piecz ok 45min w 180 stopniach. Można podawać z lodami, bitą śmietaną, dowolnymi owocami, jednak najlepiej pasują kwaskowate. Oczywiście samo również smakuje rewelacyjnie, pyszne na ciepło. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz