środa, 8 stycznia 2014

Kopytka gryczane w wersji Maxi oraz pulpety indycze na kapuścianym sosie pomidorowym


Składniki na kopytka:

1 kg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki gryczanej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta soli

 Przygotowanie:

Ziemniaki ugnieść i ostudzić. Zrobić dołek na środku i wbić jajka, Dosypać mąki oraz sól i całość ugniatać. Z ciasta uformować gruby wałek, mój wyglądał jak rolada, pokroić go na 1cm plastry. Wrzucać do wrzącej wody. Gotować aż do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Dla bezpieczeństwa pozostawić w wodzie z pół minuty dłużej, żeby środek nie był niedogotowany. Pysznie wkomponował się smakiem naturalny serek homogenizowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz