niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasto pomarańczowo-migdałowe z jabłkami i żurawiną




Składniki:
180 g zmielonych migdałów
3 jajka
3 łyżki brązowego cukru
1 pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki graham (wersja bezglutenowa - mąka gryczana)
6 jabłek
konfitura żurawinowa
łyżka kakao
3 łyżki oleju z winogron
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć w garnku razem z cynamonem aż zmiękną, ale tak aby się nie rozpadały. 
Jajka ubić z cukrem na pianę. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypać zmielone migdały. Całość zmieszać dolewając olej. Wcisnąć sok z pomarańczy. Ciasto powinno być bardzo gęste i klejące. 2/3 przełożyć na blachę i popiec w piekarniku przez 10 min w 170 stopniach. pozostałą część wymieszać z kakao. Następnie przełożyć jabłka na ciasto i równomiernie rozłożyć po całości. Jabłka obłożyć delikatną warstwą konfitury żurawinowej. Owoce przykryć pozostałym ciastem. Piec w 170 stopniach przez następne 20 min. Jeszcze ciepłe, aż rozpływa się w ustach. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz