Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
czwartek, 30 stycznia 2014
Faszerowana cukina na pomidorowym kremie
Składniki na dwie porcje:
1/2 cukinii
1/2 czerwonej cebuli
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchew
1 puszka pomidorów krojonych
serek homogenizowany
sól
pieprz
sos sojowy
słodka czerwona papryka
200 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowiny)
1 jajko
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
pietruszka
Przygotowanie farszu:
Drobno posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku podsmażyć na patelni. Do surowego mięsa dodać jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, startą marchewkę oraz po ostudzeniu podsmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą.
Cukinię przekroić na 4 części. Każdą wydrążyć łyżką. Tak powstałe łódeczki nafaszerować mięsem i wstawić wraz z ćwiartkami czerwonej cebuli, polane oliwą, do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 30 minut.
Przygotowanie kremu:
W garnku podsmażyć ząbek czosnku, dorzucić rozdrobniony miąższ z cukinii i delikatnie dusić aż warzywo zmięknie. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować ok 10 minut. Na koniec doprawić papryką, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie dodać łyżeczkę miodu, jeśli ktoś chce złagodzić kwaskowaty smak pomidorów. Kiedy zupa ostygnie zmiksować ją blenderem na gładki krem. Faszerowaną cukinię podawać na kremie z dodatkiem serka i pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz