czwartek, 30 stycznia 2014

Faszerowana cukina na pomidorowym kremie






Składniki na dwie porcje:
1/2 cukinii
1/2 czerwonej cebuli
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchew
1 puszka pomidorów krojonych
serek homogenizowany
sól
pieprz
sos sojowy
słodka czerwona papryka
200 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowiny)
1 jajko
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
pietruszka

Przygotowanie farszu:
Drobno posiekaną cebulę i jeden ząbek czosnku podsmażyć na patelni. Do surowego mięsa dodać jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, startą marchewkę oraz po ostudzeniu podsmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i solą.

Cukinię przekroić na 4 części. Każdą wydrążyć łyżką. Tak powstałe łódeczki nafaszerować mięsem i wstawić wraz z ćwiartkami czerwonej cebuli, polane oliwą, do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 30 minut.

Przygotowanie kremu:
W garnku podsmażyć ząbek czosnku, dorzucić rozdrobniony miąższ z cukinii i delikatnie dusić aż warzywo zmięknie. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować ok 10 minut. Na koniec doprawić papryką, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie dodać łyżeczkę miodu, jeśli ktoś chce złagodzić kwaskowaty smak pomidorów. Kiedy zupa ostygnie zmiksować ją blenderem na gładki krem. Faszerowaną cukinię podawać na kremie z dodatkiem serka i pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz