czwartek, 9 stycznia 2014

Śliwkowe niebo w gębie




Składniki:
1 kg śliwek
cukier puder
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
3 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
budyń waniliowy
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
woda

Kruszonka:
1 szklanka mąki
pół kostki masła (100 g)
pół szklanki cukru


Przygotowanie:
Śliwki rozdzielić na połówki i rozłożyć na blaszce. Delikatnie posypać cukrem pudrem i cynamonem. 3 żółtka ubić z cukrem, dodać budyń w proszku, mąkę z proszkiem oraz mleko i wodę tak, aby ciasto było odpowiednio lejące, ale nadal gęste. Osobno ubić białka. Połowę białka delikatnie wymieszać z ciastem i polać tą masą śliwki. Pozostałym białkiem przykryć ciasto tak, by powstała pierzynka. Masło, cukier i mąkę ugnieść i rozłożyć na całości jako kruszonkę. Piec ok 45 min w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz