Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
czwartek, 9 stycznia 2014
Śliwkowe niebo w gębie
Składniki:
1 kg śliwek
cukier puder
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
3 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
woda
Kruszonka:
1 szklanka mąki
pół kostki masła (100 g)
pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Śliwki rozdzielić na połówki i rozłożyć na blaszce. Delikatnie posypać cukrem pudrem i cynamonem. 3 żółtka ubić z cukrem, dodać budyń w proszku, mąkę z proszkiem oraz mleko i wodę tak, aby ciasto było odpowiednio lejące, ale nadal gęste. Osobno ubić białka. Połowę białka delikatnie wymieszać z ciastem i polać tą masą śliwki. Pozostałym białkiem przykryć ciasto tak, by powstała pierzynka. Masło, cukier i mąkę ugnieść i rozłożyć na całości jako kruszonkę. Piec ok 45 min w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz