Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
wtorek, 21 stycznia 2014
Szaszłyk drobiowy jogurtowo - musztardowy na słodkiej sałacie z orzechami
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
2 mandarynki
garść orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
gotowy mix sałat
limonkowy ocet balsamiczny
połowa cytryny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pierś drobiową pokroić na duże kostki. Cebulę i paprykę również pokroić na spore kawałki. Kurczaka zamarynować jogurtem i musztardą. Odstawić do lodówki. Orzechy połamać na drobniejsze części i podprażyć na patelni. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Kurczaka wraz z cebulą i papryka naprzemiennie nadziać na patyczki. Szaszłyki rozłożyć na blaszce (ja podłożyłam papier do pieczenia) i delikatnie skropić oliwą. Piec w piekarniku w termoobiegu w 170 stopniach ok 30 min. Warto po 15 minutach przewrócić na drugą stronę. W czasie gdy szaszłyki dochodzą w piekarniku można przygotować sałatę. Na zmieszanych sałatach rozrzucić mandarynkę i orzechy, spryskać octem balsamicznym i skropić sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki położyć na sałacie, a następnie smacznie zjeść.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz