wtorek, 21 stycznia 2014

Szaszłyk drobiowy jogurtowo - musztardowy na słodkiej sałacie z orzechami






Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
2 mandarynki
garść orzechów włoskich
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
gotowy mix sałat
limonkowy ocet balsamiczny
połowa cytryny
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pierś drobiową pokroić na duże kostki. Cebulę i paprykę również pokroić na spore kawałki. Kurczaka zamarynować jogurtem i musztardą. Odstawić do lodówki. Orzechy połamać na drobniejsze części i podprażyć na patelni. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Kurczaka wraz z cebulą i papryka naprzemiennie nadziać na patyczki. Szaszłyki rozłożyć na blaszce (ja podłożyłam papier do pieczenia) i delikatnie skropić oliwą. Piec w piekarniku w termoobiegu w 170 stopniach ok 30 min. Warto po 15 minutach przewrócić na drugą stronę. W czasie gdy szaszłyki dochodzą w piekarniku można przygotować sałatę. Na zmieszanych sałatach rozrzucić mandarynkę i orzechy, spryskać octem balsamicznym i skropić sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki położyć na sałacie, a następnie smacznie zjeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz