Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
czwartek, 16 stycznia 2014
Zupa krem z selera
Szybka, prosta, smaczna i mega zdrowa. A jak krem, to i człowiek dłużej najedzony.
Składniki:
1 duży seler
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka gałki muszkatołowej
curry
sól
pieprz
wywar z warzyw (marchew, por, pietrucha)
kropla bezglutenowego sosu sojowego
migdały
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wywar z warzyw. Zalewamy wodą pokrojone na drobno warzywa i gotujemy. Jednocześnie na patelni podsmażamy czosnek, cebulę oraz por, wszystko pokrojone na drobno. Podlewamy wodą, najlepiej z garnka z warzywami żeby się nie przypaliło. Seler obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię, zalewamy wywarem z warzyw i dusimy pod przykryciem aż całość zmięknie i połączy się w jedną papkę. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzem, gałką i delikatnie curry. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie na patelni można uprażyć migdały. Ja miałam słupki, ale oczywiście płatki też będą super. Kiedy papka selerowa ostygnie traktujemy ją blenderem, aby uzyskać odpowiednią konsystencję podlewamy naszym jarzynowym wywarem. Doprawiamy według uznania. Posypujemy migdałami i cieszymy się słodko-pikantnym smakiem pełnym zdrowia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz