Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z wędzonym łososiem i rukolą
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 łyżki skrobi pszennej bezglutenowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
zioła prowansalskie
1 łyżka oliwy z pestek winogron
woda
Nadzienie:
płaty wędzonego łososia
pół cytryny
rukola
jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny
2 ząbki czosnku
koperek
Przygotowanie:
Ubić same jajka, następnie dodać mąki i trochę wody. Mieszałam dolewając wody, tak aby ciasto było "odpowiednio lejące". Na koniec sól, cukier, zioła. Gotowy naleśnik wysmarowałam jogurtem naturalnym z odrobiną czosnku, rozłożyłam wędzonego łososia, pokropiłam cytrynką, obłożyłam rukolą, posypałam koperkiem, zwinęłam w rulonik i pokroiłam każdy naleśnik na 5 części. Można zabezpieczyć wykałaczką przed rozrolowaniem :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz