czwartek, 9 stycznia 2014

Gryczane ciasto marchewkowe, najlepsze o poranku... do kawy lub mleka


Składniki: 

1 szklanka mąki gryczanej 
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 marchewki 
1 banan
0,5 szklanki wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki sody 
1 łyżeczka kardamonu mielonego
0,5 szklanki brązowego cukru 
0,5 szklanki oliwy z oliwek
3 duże łyżki mleka 
2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć. Dodać mąki, sodę, wiórki kokosowe. Zmiażdżyć banany widelcem, zmieszać z oliwą i cukrem oraz cynamonem i kardamonem. Zmieszać wszystko ze sobą dodając trochę mleka. Ja dolewałam na oko żeby masa nie była zbyt sucha.
Piec ok 50 min w 180 stopniach w termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz