czwartek, 9 stycznia 2014

Naleśniki bezglutenowe z czym chcesz


Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 jajka
pół kostki twarogu półtłustego
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej'
2 łyżki oleju
szczypta soli
wody tyle, żeby ciasto było lejące

Wkręciłam sobie, że jak ubiję najpierw samo białko to naleśniki będą bardziej puszyste. Tej wersji się trzymam i tak robię od zawsze. Jaka prawda jest, nikt nie wie . Chociaż podobno ja wiem najlepiej ;)
Zatem ubijam białko na sztywną pianę i odstawiam. Osobno mieszam mąki z żółtkiem, olejem, solą i wodą, Na koniec delikatnie mieszam z białkiem. To już robię ręcznie. Smażę na piękny złocisty kolor, obracając na drugą stronę oczywiście pięknym saltem w powietrzu. Obok mam małego pomocnika, więc show i fajerwerki muszą być. A w nagrodę otrzymuję najsłodsze "mniam mniam" na świecie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz