wtorek, 28 stycznia 2014

Mini burger z blokiem wołowym z cukinią, marchewką i czerowną cebulą






Składniki:
500 g wołowego mięsa mielonego
1/2 cukini
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 duża marchew
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz
sos sojowy (ja użyłam bezglutenowego)
majeranek

Dodatki:
Ogórek konserwowy
Papryka marynowana słodko-kwaśna
majonez
musztarda
ketchup

Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą. Kiedy cebula zmięknie dodać marchew i cukinię. Doprawić pieprzem i łyżką sosu sojowego. Całość dusić pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie warzywa odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mięso z jajkiem, dodać warzywa, wsypać łyżkę majeranku oraz mąki i zamieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Piec mięso ok 40 min w żaroodpornym naczyniu w 170 stopniach.

Dowolną, ulubioną, ja użyłam gotowego pieczywa bezglutenowego, bułeczkę podpiec w piekarniku, aby była chrupiąca. Przekroić na pół, obłożyć plastrem pieczeni, dołożyć ulubione dodatki i cieszyć się szybkim, ciepłym i bardzo smacznym posiłkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz