Mam tylko godzinę dziennie by coś ugotować. W moich daniach nie ma zatem żadnych rewelacji, nadzwyczajności ani rewolucji. Jest zwyczajnie smacznie, szybko i zdrowo. Jest też bezglutenowo i tak żeby smakowało mojemu najlepszemu pomocnikowi - dwuletniemu synkowi - i już wkrótce również jego młodszej siostrze, która - póki co - pociera dziąsła o marchewkę. Lubię gotować i fotografować, amatorsko lecz z pasją. Najbardziej jednak kocham wspólne posiłki. Po prostu lubię dzielić się radością jedzenia.
wtorek, 28 stycznia 2014
Mini burger z blokiem wołowym z cukinią, marchewką i czerowną cebulą
Składniki:
500 g wołowego mięsa mielonego
1/2 cukini
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 duża marchew
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz
sos sojowy (ja użyłam bezglutenowego)
majeranek
Dodatki:
Ogórek konserwowy
Papryka marynowana słodko-kwaśna
majonez
musztarda
ketchup
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą. Kiedy cebula zmięknie dodać marchew i cukinię. Doprawić pieprzem i łyżką sosu sojowego. Całość dusić pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie warzywa odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mięso z jajkiem, dodać warzywa, wsypać łyżkę majeranku oraz mąki i zamieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Piec mięso ok 40 min w żaroodpornym naczyniu w 170 stopniach.
Dowolną, ulubioną, ja użyłam gotowego pieczywa bezglutenowego, bułeczkę podpiec w piekarniku, aby była chrupiąca. Przekroić na pół, obłożyć plastrem pieczeni, dołożyć ulubione dodatki i cieszyć się szybkim, ciepłym i bardzo smacznym posiłkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz