czwartek, 9 stycznia 2014

Zimny sernik z owocami lata





Składniki:
Spód:
150 g herbatników bezglutenowych (ja skorzystałam z ciasteczek firmy Schaer)
30 g stopionego masła
1 łyżka nutelli

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 ml śmietany kremówki 30%
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżki żelatyny

Do obłożenia:
dowolne owoce -  ja użyłam świeżych malin i truskawek oraz kilka listków świeżej mięty
galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
Rozdrobnić herbatniki, dodać stopione masło oraz nutellę i wymieszać. Masę ugnieść na dnie tortownicy. Wstawić do lodówki. Ser przełożyć do miski, wlać śmietanę kremówkę, dodać cukier puder i delikatnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Lekko przestudzić i wlać bardzo powoli do masy serowej miksując na niskich obrotach.Masę przełożyć na schłodzony spód i wyrównać. Wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i odstawić, aby ostygła. Na masę serową wyłożyć owoce, zalać zimną galaretką i wstawić do lodówki do zastygnięcia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz