czwartek, 9 stycznia 2014

Kapuśniak z włoskiej kapusty


Składniki:
Połowa główki włoskiej kapusty
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka

1/2 pora
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 średnia cebula
3 małe ziemniaki
1/2 litra bulionu drobiowego

pół szklanki wody z kiszonych ogórków
sól
pieprz 

Przygotowanie:
Marchew, pietruchę i por pokroić na drobne kawałki. Zalać wodą i gotować wywar przez ok 50 minut. Po około 30 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę włoską i dalej gotować aż ziemniaki zmiękną. Na patelni na maśle zeszklić drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Następnie dodać do gotujących się warzyw. Dolać bulion drobiowy oraz kiszoną wodę i doprawić według uznania solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz