Składniki (na 4 porcje):
1 kg dyni1 por (biała część)
1 mała cebula
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego (lub 2 kostki warzywne rozpuszczone w 1 litrze wody)
1/2 łyżeczki tartego imbiru (lub 1 łyżeczka przyprawy)
sól
pieprz
ostra papryka
curry
cynamon
Dynię obrać ze skóry. Wydrążyć z włókien i pestek. Twardy miąższ pokroić w dużą kostkę.
Cebulę drobno posiekać, por pokroić w
plastry. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, por oraz imbir, a
następnie dodać wyciśnięty czosnek. Wrzucić pokrojoną dynię, podlać
oliwą, smażyć przez kilka minut.
W dużym garnku zagotować bulion.
Przełożyć warzywa do bulionu. Przykryć garnek i gotować zupę przez około
1/2 godziny. Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą,
pieprzem i czerwoną ostrą papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz