poniedziałek, 27 stycznia 2014

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z malinami i masłem orzechowym





Składniki:
130 ml oliwy z oliwek
50 g kakao
125 ml wrzątku
1 łyżeczka aromatu waniliowego
50 g zmielonych migdałów, 100g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
150 g cukru
2 jajka

1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka masła orzechowego
domowa konfitura malinowa

Przygotowanie:
Kakao rozpuścić we wrzątku razem z łyżką masła orzechowego. Dodać aromat waniliowy. 
Ubić jajka z cukrem, solą, następnie dolać oliwę. Mąki zmieszać w osobnej misce razem z sodą. Połączyć wszystkie składniki dokładnie miksując. Na koniec dodać wiórki kokosowe i zmieszać. Piekłam całość w natłuszczonej formie ok 40 min w 170 st w termoobiegu, ale warto sprawdzić patyczkiem po 30 min. Gdy ciasto ostygło przekroiłam na pół i przełożyłam domową konfiturą z malin. Całość posypana jest cukrem pudrem. Na wierzchu wylądowały prażone orzechy włoskie i brazylijskie w modzie.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz